preskoči na sadržaj
Vijesti

Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije

ŽSV-e školskih knjižničara srednjih škola održalo se 4. studenoga 2016. godine u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu


Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije

 

Dana 4. 11.2016. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, održano je Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije.

U ugodnom ozračju predstavljen je raznolik program bogat stručnim temama i primjerima iz dobre prakse.

Stručni skup započele su stara i nova voditeljica ŽSV-a. Dražana Filipović svima se zahvalila na suradnji u dvije godine svog voditeljstva ŽSV-a, a kolegici Margareti Glavurtić zaželjela je još mnogo kreativnog rada.

Zatim se prisutnima obratila naša viša savjetnica Ana Saulačić, informacijama o stručnom usavršavanju u AZOO -u za 2016./2017. Savjetnica je istaknula permanentnost stručnog usavršavanja u knjižničarstvu. Tomislav Staničić, voditelj ŽMS-a, govorio je o osvješćivanju važnosti i uloge knjižničara,nužnosti knjižničnog softvera i spremnosti Matične službe za pomoć školskim knjižnicama u bilo kojem trenutku.

Kolegica Nediljka Galić, predstavila je projekt II. gimnazije Split. Različiti pedagoški pristupi u obrazovanju kao dio zajedničkog projekta Europske Unije i Savjeta Europe za jugoistočnu Europu pod nazivom Regionalna potpora inkluzivnom obrazovanju. Moto projekta je:

Inkluzivna škola je škola gdje je: svako dijete dobrodošlo, svaki roditelj uključen, svaki učitelj vrednovan

http://gimnazija-druga-st.skole.hr/skola/knjiznica/projekti_knji_nice?st3_action=upload_doc

Kolegica Grozdana Ribičić, voditeljica odjela za djecu i mlade  GKMM-a Split i predsjednica komisije za čitanje pri HKD-u, upoznala nas je s nacionalnom kampanjom pod nazivom I ja želim čitati za osobe s teškoćama u čitanju i disleksijom, u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva. Istaknula je nužnost uključivanja svih knjižnica u kampanju putem radionica, tribina i raznih projekata.

Kolegica Zdravka Purkić iz Srednje tehničke prometne škole Split, izvijestila je nazočne o novostima iz HUŠK-a i istaknula važnost učlanjenja u udrugu.

Posebnu notu cijelom skupu dalo je predstavljanje zbirke poezije na čakavici „Škafetin“ autorice prof. i dipl. knjižničarke Vanje Škrobice.

Moderatorica je bila Grozdana Ribičić, voditeljica odjela za djecu i mlade GKMM-a Split. O knjizi je govorila prof. Ljubica Srhoj i prof. Jasenka Splivalo.. U glazbenom dijelu nastupio je Mario Bavčević na gitari i Sara Andrić - vokal.

„Pjesme Vanje Škrobice pjesme su tuge prolaznosti, upitnosti smisla, ravnodušnosti... I slutnji ljubavi. U simbolu kamena.“, ističe prof. Ljubica Srhoj u predgovoru zbirci.

Kolegica Marija Lerinc, iz V. gimnazije „Vladimir Nazor“ Split, predstavila je primjer iz dobre  prakse, Marinković nas spaja koji je nastao povodom stote obljetnice rođenja Ranka Marinkovića. Kolegica je pokazala kako je složenu lektiru Ranka Marinkovića – Kiklop, uspjela približiti mladima putem SMS poruka. Jedino što nas odvaja od Zoopolisa je ono ljudsko u nama. Moto projekta je bio: „Što više Čovjek, to manje Čovjetina!“

Kolegica Vanja Perković,iz Komercijalno-trgovačke škole Split, predstavila je nazočnima radionicu uporabe IKT-a u obrazovanju:,Ankete/kvizovi-komunikacija i kolaboracija, Googledisc i Kahoot.

Pokazala je kako pomoću Google-ovih obrazaca izraditi online anketu, provesti akcijsko  istraživanje i prikupiti sve potrebne podatke, koji će automatski biti obrađeni, i kako koristiti KAHOOT - interaktivni web alat namijenjen za izradu kvizova, diskusija i upitnika.

Danko Tkalec, vlasnik tvrtke „Point“, prezentirao  je  nazočnima METEL WIN - softver za školske knjižnice te je odgovarao na pitanja knjižničara kako unaprijediti obradu knjižnične građe u školskim knjižnicama.

Stručni je skup okončan druženjem i razgovorom knjižičara. Nadam se  da su stručna predavanja, radionice i primjeri iz dobre prakse kolegama bili poticajni i da su pozitivno utjecali na njihov profesionalni rast.                                                                            

                                                                               

                                                                      Margareta Glavurtić,

                                           voditeljica ŽSV-a za Splitsko-dalmatinsku županiju

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: drazana filipovic   datum: 10. 11. 2016.

TražilicaKalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Dokumentacija

Pravilnici

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Anketa
Koliko ste novih knjiga nabavili u 2014. godini?


Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju